• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Leer zelf jouw trap te bekleden

15 mrt. 2015 12:51 Door Marvin Grouw

trap bekleden met tapijtIs jouw trap toe aan een nieuwe bekleding en ben je redelijk handig? Dan is het mogelijk om te besparen op je kosten en zelf je trap te bekleden. Wij leggen je graag aan de hand van vier duidelijke stappen uit hoe je dit het beste kunt doen. Maar let op: het bekleden van een trap is alles behalve een eenvoudige klus. Twijfel je er aan om het zelf te doen of toch liever uit te besteden? Vraag gratis offertes aan bij specialisten die actief zijn in jouw regio en ontvang vrijblijvend advies.

Stap 1: Tapijt inmeten

Allereerst is het van belang dat je het juiste tapijt voor je trap uit kiest. Ga hiervoor naar een bekende en betrouwbare winkel waar je goed geholpen wordt. Geef bij het uitzoeken van het tapijt duidelijk aan dat het voor de trap is bedoeld. Het is belangrijk dat het tapijt namelijk ook geschikt is als trapbekleding. Vervolgens is het nodig om te meten hoeveel tapijt te nodig hebt. Dat klinkt simpel, maar inmeten is een vrij lastige klus. Er worden snel fouten in gemaakt. En een centimeter te kort meten kan al een niet passende trapbekleding opleveren. Het best kun je de volgende punten opmeten en bij elkaar op tellen:

  • Meet de hoogte van de stootborden
  • Meet de dieptes van de traptreden, gemeten aan de diepste kant
  • Meet de rondingen van de trapneuzen

Vervolgens tel je alle maten bij elkaar op en neem je deze maten mee naar de winkel.

Trap laten bekleden door een specialist?

Stap 2: Begin met het leggen van ondertapijt

Net als bij andere materialen, zoals laminaat, heb je een ondervloer nodig. Deze ondervloer leg je op de volgende manier:

  • Begin met het uittekenen van een mal van iedere traptrede. Vouw hiervoor het papier in dezelfde vorm als je trap en zorg ervoor dat het papier volledig over de trapneus heen loopt. Sluit deze perfect aan op de trap, dan is de mal gereed.
  • Geef alle mallen een nummer, beginnend met de bovenste en tel deze op naar boven. Dus begin bij nummer 1 en eindig, bijvoorbeeld, bij 25.
  • Vervolgens snijd je de mallen uit het tapijt. Maar let op: houd aan alle kanten ongeveer een speling over van 3 centimeter.
  • Nu alle mallen zijn uitgeknipt, begin je bovenaan de trap. Je plaatst de mallen bovenop de traptreden. Het tapijt wat je teveel hebt, snijd je af met een stanleymes. Zorg dat alles goed aansluit op de traptreden.
  • Vervolgens lijm je het ondertapijt vast en zet je het later vast met nietjes. Zo zit het tapijt stevig vast.

Stap 3: Het echte tapijt leggen

Nu het ondertapijt is gelegd, kan het echte werk beginnen. Net als bij stap 2 maak je mallen van het echte tapijt. Deze mallen nummer je ook weer van 1 tot en met 25. Daarna breng je met een lijmkam tapijtlijm aan op de traptreden. Het uitgesneden tapijt plaats je voorzichtig op de traptreden. Tip: gebruik een hamer om de randen en de neus te dichten. De randen die overblijven kun je opnieuw met een stanley afsnijden.

Stap 4: Tijd voor de afwerking

De trappen zijn nu opnieuw bekleed, alleen de randen zijn nog steeds kaal. Om dit af te werken snijd je met behulp van een mal de hoeken uit het tapijt. Deze zet je met dezelfde lijm als uit stap 3 vast. Loop vervolgens nog de trap na op oneffenheden en werk deze netjes bij. Zie je nog ergens rafeltjes? Knip deze dan voorzichtig weg. De trapbekleding is nu afgerond.

Tip: Lijkt het bekleden van je trap toch lastiger dan je eerst dacht? Geen probleem. Vraag gratis offertes aan voor een traprenovatie door een specialist.